Sejltur til Enø med Friheden Næstved

Jeg elsker vand og sejlture. Altid noget af det første jeg som regel tjekker ud inden en rejse til en større by eller en hvilken som helst by faktisk – er der  mon mulighed for en eller anden kanalrundfart, sejltur eller lignende – dels er det altid en anderledes måde at se landskabet og byen på, men det er også enormt afstressende. Der er sjældent meget andet at tage sig til end at kigge, opdage, tage billeder, snakke og nyde kaffe eller noget koldt.
Oprindeligt er jeg fra Næstved og har derfor en naturlig forkærlighed for de forskellige små perler i området både i og omkring Næstved. Enø/ Karrebæksminde er en af dem. Der er fantastisk at være og naturen har så meget at byde på! Der er den fineste strand, den smukkeste lille klint, søer og fjord, men også fine små butikker med kunsthåndværk, loppemarkeder i hele sommerhalvåret, gode restauranter og dejlige sommerhuse.
Jeg kan helt sikkert anbefale at tage en ferie der, men Enø er også genialt til en endagstur. Man kan selvfølgelig vælge at køre i bil eller tage bussen fra Næstved station, men der findes en tredje og langt mere charmerende måde at lave sådan et arrangement på. At tage båden.

Fra den gamle råflotte industrihavn i Næstved centrum, hvor der er udmærkede parkeringsmuligheder,  afgår “Friheden” med Enø som destination. Undervejs stopper båden ved smukke og eventyrlige Gavnø slot, som er en anden af de små perler i omegnen af Næstved. Her kan man vælge at stå af, hvis man vil have Gavnø med som oplevelse på sin tur. Jeg synes dog Gavnø egner sig til en endagstur helt alene og det vil jeg rigtig gerne fortælle om en anden dag. Vi plejer som regel at tage Friheden hele vejen til Enø og nyde Susåens fine omgivelser og Karrebækfjordens rige fugleliv. Båden sejler så tilpas langsomt at man kan få det hele med og tage en masse rigtig gode billeder ikke mindst. Der er desuden mulighed for at købe drikkevarer om bord og man kan sidde inde eller ude på båden og da turen tager i omegnen af 1,5 time, er der altså rig mulighed for total afkobling, lidt romantik om man vil og indsnusning af natur. Ind til starten af september, sejler Friheden hver dag og derefter kun i weekenderne. Se hele fartplanen og priser her.

Den ideelle tur, har for mig altid været at tage den første afgang ca. 10.30 fra Næstved med ankomst på Enø ved 12-tiden for det giver nemlig ca. 5 timer på Enø inden Friheden sejler tilbage ved 17-tiden. Om man går ture eller bare sidder og ser på livet, er jo helt valgfrit, men for det meste er et besøg på stranden et must for mig, men også en slendretur i den lille hyggelige by, hvor man kan få masser af tid til at gå med bare at kigge på både, livet eller små fine huse. Dele af Enø er ret så “mondænt” – især en del af de nye byggerier helt ud til vandet, men det er nu det gamle Enø der har mit hjerte. Bedste kaffe (og is!! Hjemmelavet …. mums!) er helt klart hos Enø bageri, som man finder lige til venstre ned af sidegaden ved den grønne græshoppebro. Enøs bro går stadig op, når både med høje master skal igennem slusen og det er altså første parket fra bagerens udeborde, hvis man er til skibslureri 🙂

Man kan også nappe en frokost på Vivaldi – de har fx buffet, som de fleste er ret vilde med. Jeg har det sådan lidt op og ned med store buffeter, for selv om maden er fin nok (og det er den virkelig på Vivaldi i Karrebæksminde) og udvalget er stort, så er jeg nok mest til de mindre steder med mere personlighed, hygge og charme. Deres brunch siger jeg nu ikke nej tak til – den er saftsuseme lækker. Fiske-folk vil jo selvfølgelig klart foretrække en lun hånddelle fra fiskeforretningerne – efter sigende fås de kun bedre i Rødvig. Jeg kan desværre ikke selv li’ fisk, så det er ren hear-say! 🙂
Jeg synes nu også en madkurv er charmerende og så kan man heldigvis finde sit eget lille sted at indtage den.
Det er også værd at holde øje med, hvad der sker i området! Denne side opdateres jævnligt.

Ellers kan det anbefales at tage en solid gåtur på en 5-6 km og besøge klinten. Det er sådan set bare at følge stranden og vejen over øen, så ender man ved klinten, som er utrolig smuk. Står man på det højeste sted, kan man se fjorden på den ene side og havet på den anden. Sådan en tur er nok mest for de voksne, men holder man sig nede i centrum, er der masser at lave for børnene også. Diverse hoppeborge, minigolf og deslige på den ene side og stranden på den anden. Bussen går også et godt stykke derudaf, hvis pusselankerne skal spares lidt 🙂

SÅ, afsted til Næstved (en times tid fra København sydpå) og nap en herlig dag i det grønne. Jeg skal i hvert fald nå mindst én tur mere i år.

Hov – og ps: Der er redningsveste på båden til børnene 🙂

 

English summary
If you’re visiting Denmark, you might want to consider spending a day on Enø – a small island situated near Næstved approximately a one-hour-ride South of Copenhagen. Næstved, which is a medieval city, is easily accessed by train or car and it’s highly recommended that you make room in your schedule for this area.
My post today is recommending a one-day trip to Enø. It’s possible to sail from Næstved to Enø via the Suså Canal – a trip which is both beautiful and slow in the perfect combination. Duration is around one and a half hour which leaves you with about 5 hours to spend before the last boat leaves for your return to Næstved. Enø has a wonderful mixture of holiday spirit, fishing industry, old environments, charming marinas and bridges, beach, children’s fascilities, walking routes and an amazing bouquet of dining places for all budgets.

A family return ticket (2 adults and 2 children) i 490 DKK. Children under the age of 2 go free of charge. Find info here.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.